Вода в мазето – ръководство стъпка по стъпка за отстраняването й

Вода в мазето – ръководство стъпка по стъпка за отстраняването й

Заседнали сте с вода в мазето си и се чудите какви да бъдат следващите ви стъпки? Тази статия ще ви даде инструкции стъпка по стъпка как да изсушите мазето си и да го запазите сухо за в бъдеще.

Безопасността на първо място

Първо, не забравяйте да проверите дали някакви електрически устройства все още са включени в стените на вашето мазе. Те могат да бъдат опасни, когато в мазето има застояла вода, така че не забравяйте да стоите далеч от тях, докато мазето изсъхне.

Как да извадите водата от мазето си?

Първата ви стъпка е да изкарате водата от мазето си.

Картерна помпа

Можете да използвате помпа за източване на водата от мазето. Имайте предвид, че ако все пак използвате помпена помпа, водата може просто да се озове обратно в дома ви, освен ако не я източите на място, което няма да се насочи обратно в дома ви.

Смукателна прахосмукачка

Друг вариант е да използвате прахосмукачка от магазин, за да изсмучете водата. Уверете се, че изхвърляте далече от основата, за да не се озове обратно в къщата минути или часове по-късно

Признаци на запушен дренаж в мазето, как да премахнете вода в мазето
Вода в мазето – ръководство стъпка по стъпка за отстраняването й 4

Как да изсушите мазето?

След като извадите стоящата вода от мазето си, ще искате да го изсушите колкото е възможно повече.

Обезвлажнител

Изсушителят е отличен вариант за изсушаване на вашето мазе. Просто го включете (в безопасен контакт) и го оставете да си свърши работата, като изсушава влагата от въздуха.

Предотвратяване на мухъл

Изсушителят също може да помогне за предотвратяване на мухъл, тъй като най-добрият начин за предотвратяване на мухъл е да се уверите, че не остава вода. Заедно с влагоуловител можете да закупите продукти за намаляване на плесента, които ще спрат производството на мухъл след повреда от вода. Уверете се, че сте отстранили всички повредени материали и мебели, тъй като мухълът може да се развие върху различни повърхности.

Изсушете мебелите си

Ако решите да запазите мебелите си, уверете се, че са напълно изсъхнали. Отново, вие не искате да расте мухъл или дървените конструкции да изгният от щетите от водата.

Търсене на щети

Водата може да причини много щети. Важно е да проверите колко щети са настъпили и какви повредени елементи искате да замените. Застраховката на собствениците на жилища често не покрива щети от вода, които идват от източник извън дома. Най-добре е обаче да се консултирате със застрахователната компания на вашите собственици, за да сте в безопасност.

Не забравяйте да проверите под килимите и зад мебелите!

Ако е имало стояща вода, не забравяйте да почистите всички предмети, които са били докоснати от наводненията, тъй като често могат да бъдат мръсни и дори кални.

Дървесината понякога трябва да бъде сменена, дори и да не изглежда мокра отвън. Дървесината може да бъде суха отвън и мокра отвътре.

Признаци на запушен дренаж в мазето, как да премахнете вода в мазето
Вода в мазето – ръководство стъпка по стъпка за отстраняването й 5

Диагностицирайте как е попаднала водата

След като сте изсушили мазето си, жизненоважно е да диагностицирате как водата е попаднала в мазето ви на първо място.

Понякога се появява чрез хидростатично налягане изпод основата на вашия дом, а друг път проливните дъждове са причината за повишаване на нивото на водната маса около дома ви. Може дори да видите спукана тръба и да причини мокро мазе (застраховката на собствениците на жилища често покрива това). Или просто има твърде много пукнатини в сутерена, през които водата преминава направо.

Какъвто и да е случаят, не забравяйте да разберете как водата е попаднала в мазето ви, за да знаете как да измислите боен план за бъдещето.

Предотвратете повторното навлизане на вода

След като разберете как водата е влязла в мазето ви, важно е да вземете мерки, за да не се случи това отново. Хидроизолационните системи за сутерен се предлагат в няколко форми и размери. Най-добрият начин да разберете от коя хидроизолационна система се нуждаете (ако изобщо има такава) е да се свържете с професионалния екип за хидроизолация на vikdobrich.com, който да я провери. Можете да се свържете с наш специалист по отводняване в Добрич чрез онлайн формуляра ни за контакт.

4.4/5 - (23 votes)
2 replies
  1. Малик says:

    Много полезна информация! Благодаря за съветите!

  2. Фикия says:

    Много интересна статия! Ще я споделя със сигурност!

Comments are closed.