Признаци на запушен дренаж в мазето, как да премахнете вода в мазето

Запушен дренаж в мазето. Какво да правим?

Ако имате запушена дренаж в мазето, разберете защо се появява проблемът, как да го поправите и какво можете да направите, за да спрете запушването на канализацията отново в бъдеще.

Какво причинява запушване на канализацията на сутерена?

Повечето мазета имат дренажни системи, които отвеждат нежеланата вода от основата на дома и я насочват далеч от къщата. Двете най-разпространени системи, които инсталираме, са дренажната система с плочки (известна още като френски дренаж) и хидроизолационната система.

Неправилен наклон

Често срещана причина за запушена дренажна система на сутерена е неправилният наклон. Често виждаме канални системи, монтирани под наклон, а не под наклон, или вървят нагоре и надолу, а не само надолу. Гравитацията ще издърпа водата до най-ниската точка и това може да причини запушвания.

Отломки, причиняващи запушване

Най-честият случай на запушване на канализацията на сутерена е, защото отломките блокират дренажната тръба. Това може да е боклук, който не е трябвало да бъде изхвърлян в канализацията, или набор от други изхвърлени предмети, като коса или мръсотия.

Евтини, остарели или счупени дренажни тръби

Понякога ненадеждни компании за хидроизолация ще инсталират евтини и нетрайни дренажни системи. Това неизбежно ще доведе до възникване на проблеми в бъдеще, когато големи количества вода трябва да бъдат канализирани. Освен това, ако къщата ви е малко по-стара, системата може просто да се нуждае от надграждане.

запушен дренаж в мазето съвети за отпушване на канала
Запушен дренаж в мазето. Какво да правим? 4

Признаци на запушен дренаж в мазето

Ако изпитвате някой от проблемите по-долу, те може да са причинени от запушен дренаж на сутерена.

Изкривен сутеренен под

Ако подът на мазето ви е извит или се спуска по неестествен начин, това може да се дължи на задържане на вода под бетонната повърхност.

Пукнатини по пода на мазето ви

Ако подът на мазето ви се напуква, това може да е причинено от запушен дренаж на сутерена. В този случай водата изтласква пода на сутерена и го кара да се напука.

Водата влиза, когато вали

Ако изтичането на мазето ви е възникнало след проливни дъждове наскоро, това също може да означава, че дренажната ви система е резервирана и не работи правилно.

Стояща вода на сутеренния етаж

Най-честият издайнически признак за запушена канализация на сутерена е стоящата вода на пода.

Как да отпушите подов сифон?

Ето няколко лесни решения за отпушване на подов канал. Не забравяйте, че винаги е най-добре да се консултирате с професионалист, преди да опитате някое от тези решения.

Змия в канализацията

Често срещано решение за запушена дренажна система на сутерена е използването на змия за издърпване на нежелани отпадъци. Трябва обаче да внимавате с този метод, тъй като някои от дренажните системи на мазето могат да бъдат повредени от някои от змиите. Отново препоръчваме да се консултирате с професионалист, преди да рискувате да развалите дренажните си тръби.

Сода за хляб и оцет

Понякога старият трик със сода за хляб и оцет ще проработи. Просто го излейте в канализацията и вижте дали ще помогне да се изчисти запушването.

Бутало

Буталото също може да свърши работа. Просто поставете буталото във входа на дренажната тръба и го хванете.

Други съвети полезни при запушен дренаж в мазето

Изключете водата

Важно е да разберете дали вашето запушване идва отвътре или отвън. Ако, да речем, пералня или течащи вътрешни водопроводни тръби причиняват проблемите, не забравяйте да спрете водата, преди да се опитате да отстраните проблемите.

Почистете водата

Ако в мазето ви има стояща вода, първата стъпка е да го почистите.

Изсушете мазето си (предотвратяване на мухъл)

Мухълът не е добър. Не забравяйте да изсушите правилно дома си, ако наскоро сте имали изтичане на вода.

Защо се наводнява канализацията на моето мазе?

Както споменахме по-рано, трябва да сте сигурни, че сте диагностицирали проблема си с подовия канал, преди да се опитате да го поправите. Има десетки причини, поради които вашето мазе се наводнява и като не разбирате проблема, преди да се опитате да ги поправите, рискувате да „поправите“ грешните проблеми и да причините по-сериозни щети в бъдеще.

Защо се наводнява канализацията на моето мазе?
Запушен дренаж в мазето. Какво да правим? 5

Еднократно или повтарящо се наводнение?

Друг момент, който трябва да имате предвид, е дали канализацията на мазето ви се запушва често или това е еднократно събитие. Ако това се случва често, знаем, че има основна причина, която може да бъде отстранена. Също така можем да сме сигурни, че ако се е случвало няколко пъти преди това, вероятно ще се случи отново в бъдеще. Това прави решаването на проблема висок приоритет, тъй като чакането да поправите запушените си канали ще ви струва хиляди поправки.

Мога ли да излея препарат в канала на мазето?

Преди да излеете препарата в канализацията на мазето, важно е да разберете какъв тип канализация е това и каква е неговата цел. Ако това е канализация, тогава вероятно е безопасно да излеете препарата. Ако това е друг тип дренажна система, не забравяйте да се консултирате с вашия местен ВиК изпълнител в Добрич, за да сте сигурни, че няма да причини нежелана повреда.

Колко струва отпушването на канализацията на мазето?

Цената на отпушване на сутеренна дренажна система зависи от причинителя на запушването. Ако това е проста корекция, в крайна сметка може да платите само стотина лева. Ако вашите сутеренни дренажни системи трябва да бъдат надстроени, разрешаването на проблемите може да струва от 1000 до 5000 лв.

Дренажът на мазето на стара къща е запушен

Както накратко споменахме преди, старите къщи не винаги са били построени с висококачествени дренажни системи. Те използваха това, което беше на разположение по това време, но тези по-стари къщи често се нуждаят от нов дренаж на мазето. Както винаги, консултирайте се с професионалист от vikdobrich.com, преди да вземете решение за поправка на дренажите в сутерена.

4.6/5 - (20 votes)
2 replies
  1. Дроздстой says:

    Можеш да опиташ да почистиш дренажа с помощта на киселина или содаБикарбонат,но ако не помогне може дазвържеше до специалистите да разгледат.

  2. Свежина says:

    Можеше да провериш дали дренажната тръба не е запушена от дървесна кора или други отпадъци, и да я прочистиш с разглобяване и почистване. Ако не се справиш, най-добре е да се обърнеш към професионалистите за помощ.

Comments are closed.